Ivica Mandi─ç: Visoko obrazovanje i tehnologije presudni za razvoj poljoprivrede!

mandic novska 16 4Novska, 18. travnja 2015. godine ÔÇô ÔÇ×HNS se zala┼że za poljoprivrednu politiku u kojoj ─çe biti uspje┼ína i velika i srednja i mala poljoprivredna gospodarstva. Za to su izuzetno va┼żni mladi i obrazovani, visoka tehnologija i dobra dr┼żavna politika", poru─Źio je saborski zastupnik HNS-a i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Ivica Mandi─ç na konferenciji za medije odr┼żanoj u sklopu javne tribine o poljoprivredi koju su u Novskoj organizirali HNS Sisa─Źko-moslava─Źke ┼żupanije i HNS-ova Politi─Źka akademija.

ÔÇ×Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju stvoreni su preduvjeti za razvoj hrvatske poljoprivrede, jer EU ┼żeli br┼żi razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj i poti─Źe ga mjerama, uz zna─Źajnu financijsku potporu. Trenutno su to mjere kojima se poti─Źu obiteljska poljoprivredna gospodarstva, posebno nabava suvremene poljoprivredne mehanizacije, sto─Źni fond i prerada poljoprivrednih proizvoda", istaknuo je Mandi─ç.

ÔÇ×Uskoro kre─çu mjere namijenjene lokalnoj samoupravi za pobolj┼íanje ┼żivotnih uvjeta u ruralnim podru─Źjima. Njima se poti─Źe stvaranje uvjeta za ostanak mladih, visoko obrazovanih u ruralnim krajevima", rekao je Mandi─ç. Koliko su ove mjere va┼żne, potvr─Ĺuju pokazatelji uspje┼ínih zemalja u EU i izvan nje, gdje su upravo visoko obrazovanje i mla─Ĺe dobne skupine presudan ─Źimbenik u razvoju poljoprivrede. "U hrvatskoj poljoprivredi imamo upravo taj problem jer nemamo dovoljno znanja i poljoprivredom se bavimo na tradicionalan na─Źin, bez suvremene tehnologije, a nositelji te proizvodnje su uglavnom stara─Źka doma─çinstva", istaknuo je Mandi─ç.

"Zakonom o komasaciji poljoprivrednog zemlji┼íta, koji je upravo u saborskoj proceduri, rije┼íit ─çe se problemi u prereguliranosti ovog podru─Źja kroz previ┼íe zakona, kao i problemi usitnjenih gospodarskih posjeda, brojnih malih parcela na kojima je te┼íko ostvariva profitabilna proizvodnja, kao i brojna dosada┼ínja pitanja u podru─Źju zakonske regulative u poljoprivredi. Da poljoprivredna politika dosada┼ínjih vlada nije bila dobra govori i ─Źinjenica da smo, kad su u pitanju kapitalna ulaganja, potro┼íili zna─Źajna sredstva bez rezultata, ┼íto potvr─Ĺuje i podatak da proizvodimo svega pet proizvoda (kukuruz, p┼íenica, jabuke, jaja i mandarine) za pokrivanje vlastitih potreba. Sve ostalo uvozimo, a nismo niti za┼ítitili autohtone proizvode prije ulaska u EU, kada je to bilo znatno br┼że i jednostavnije u odnosu na proceduru sada, kada smo ─Źlanica EU", istaknuo je saborski zastupnik Mandi─ç.

Na konferenciji za medije, kao i na javnoj tribini, osim Mandi─ça, govorili su i predsjednik ┼Żupanijske organizacije HNS-a Sisa─Źko-moslava─Źke ┼żupanije Ivan Nekvapil te predsjednik HNS-a Grada Novske Elvis Kalcina. U raspravi su istaknuta brojna pitanja vezana uz robne rezerve poljoprivrednih proizvoda, probleme oko zakupa pa┼ínjaka, posebno u Parku prirode Lonjsko polje, perspektive konjogojstva u Hrvatskoj, problemi konkurencije uz monopol velikih poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa te su postavljene pitanja o nedostatku vlastitih sredstava za u─Źe┼í─çe u kori┼ítenju sredstava fondova EU.

┼Żupanijska organizacija HNS-a Sisa─Źko-moslava─Źke ┼żupanije tribinu pod nazivom "Hrvatska poljoprivreda, zakonske procedure i regulative te HNS-ova stajali┼íta o poljoprivredi" organizirala je u sklopu redovnog rada 2. odjela Politi─Źke akademije HNS-a koji se bavi dodatnim obrazovanjem iz op─çe politike.

┬ę 2012., Sva prava pridr┼żana, Politi─Źka akademija HNS-a