Turina Đurić o važnosti izgradnje dijela autoceste Žuta Lokva – Rijeka

autocesta nada webOtočac, 20. svibnja 2015. - „Od izuzetne je važnosti financijsko rješavanje dionice autoceste Žuta Lokva – Rijeka", kazala je Nada Turina Đurić, saborska zastupnica HNS-a i predsjednica saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu na javnoj tribini u Otočcu, koja je održana u okviru Političke akademije HNS-a i u organizaciji HNS-ove ličko-senjske organizacije.

Govorivši o izgradnji dionice autoceste Žuta Lokva – Rijeka, Turina Đurić je kazala kako je Hrvatska postala dio prostora Europske unije, a Jadransko jonski koridor do 2020. godine na listi je prioriteta izgradnje te istaknula važnost modela financiranja iste.

„Upitno je jesmo li u ovom momentu spremni za taj projekt i apliciranju prema sredstvima EU, odnosno da li smo uopće spremni ući u neki model financiranja koji bi u stvari bio potencijalno koncesija na tu dionicu autoceste. HNS smatra da ta dva modela, kroz financiranje iz EU fondova i financiranje kroz koncesioniranje daju mogućnost da se do 2020. godine počne s izgradnjom autoceste", istaknula je HNS-ova saborska zastupnica.

Kako je kazala Turina Đurić problem je u nedovršenoj projektnoj dokumentaciji te se postavlja pitanje da li krenuti s područja Primorsko-goranske ili Ličko-senjske županije.
U nastavku je istaknula i stav aktualne Vlade po tom pitanju. Treba se ići u izgradnju tog dijela autoceste, jer je i ponuđena na takozvanoj Likertovoj listi projekata, koji imaju prioritet financiranja iz sredstava EU. Upravo iz tog razloga postoji nada da će se taj projekt realizirati. S druge strane napomenula je da se i nadležno ministarstvo i Hrvatske autoceste moraju više angažirati kako bi se realizirali projekti i građevinske dozvole bez kojih jednostavno nema aplikacije za sredstava iz EU fondova.

"Bez obzira na političke boje, moje mišljenje je da bi se ovaj projekt trebao gurati zajednički. Potrebno je napraviti financijske studije i tek tada možemo razmišljati o modelima financiranja koji se odnose na kandidaturu za financiranje iz EU fondova ili na model financiranja kroz koncesiju", zaključila je Nada Turina Đurić.

avnu tribinu otvorio je povjerenik županijskog HNS-a Ernest Petry, a prisutnima se uvodno obratio i predsjednik podružnice HNS-a Otočac Tomo Butina.

© 2012., Sva prava pridržana, Politička akademija HNS-a