Saborski zastupnik HNS-a Ivica Mandi─ç odr┼żao javnu tribinu u Buzetu

divljac mandic buzetBuzet, 25. rujna 2015. ÔÇô Na konferenciji za medije u Buzetu, u Dru┼ítvenom domu Sveti duh, koja se odr┼żala uo─Źi javne tribine sa temom ┼íteta od divlja─Źi i elementarnih nepogoda, govorio je Ivica Mandi─ç, saborski zastupnik HNS-a i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu.

Ivica Mandi─ç osvrnuo se na zakonsku regulativu koja odre─Ĺuje odstrelne kvote te je rekao kako su ┼ítete od divlja─Źi realnost, a jedan od na─Źina smanjenja takvih ┼íteta je pove─çanje kvote za odstrel divlja─Źi.

ÔÇ×Pove─çanje odstrelne kvote za 50% nije nikakav problem, a ako niti to nije dovoljno, mo┼że se zatra┼żiti dozvola za no─çni lov pomo─çu no─çnih ciljnika, za ┼íto treba dobiti odobrenje Ministarstva za┼ítite okoli┼ía i prirode. Zahvaljuju─çi poduzetim mjerama od strane lova─Źkih dru┼ítava ┼ítete se, pogotovo kada je rije─Ź od divljim svinjama, nastoje staviti pod kontrolu. To je izuzetno te┼íko jer se radi o divlja─Źi koja se brzo razmno┼żava, ima veliki radijus kretanja i u prirodi nema svog predatora", kazao je Mandi─ç.
Osim ┼íteta u poljoprivredi koje su nastale od divlja─Źi, Mandi─ç je rekao kako se tako─Ĺer pove─çavaju i ┼ítete u prometu i ┼ítete od elementarnih nepogoda. Za ┼ítete od elementarnih nepogoda je rebalansom dr┼żavnog prora─Źuna, uz postoje─çih 20 milijuna kuna za ovu godinu, predvi─Ĺeno jo┼í 20 milijuna kuna. Osim toga, istaknuo je Mandi─ç, posebno je zna─Źajno to ┼íto resorno ministarstvo sufinancira policu osiguranja.

Osim Ivice Mandi─ça konferenciji za medije prisustvovali su predsjednik HNS-ovog ogranka ┼átrped Senad Flego i predsjednik ┼Żupanijske organizacije HNS-a Istarske ┼żupanije Zvonko Liovi─ç. Liovi─ç je istaknuo koje je sve programe HNS pokrenuo, od POS-ovih stanova, legalizacije nekretnina te tim na─Źinom uvelike olak┼íao ┼żivot gra─Ĺanima.
Predsjednik buzetskog HNS-a Vlatko Mrvo┼í istaknuo je kako je HNS u Gradskom vije─çu Grada Buzeta vi┼íe puta ukazivao na problem sa ┼ítetama od divlja─Źi, a dolazak HNS-ovog saborskog zastupnika Ivice Mandi─ça samo je potvrda kako je HNS-ovcima stalo da se taj problem rije┼íi na kvalitetan na─Źin.

Javna tribina odr┼żana je u organizaciji HNS-ove istarske organizacije, podru┼żnice HNS-a Buzet i ogranka ┼átrped iz razloga ┼íto na buzetskom podru─Źju, a posebno na podru─Źju Mjesnog odbora ┼átrped stanovnici trpe ┼ítete od divlja─Źi.

┬ę 2012., Sva prava pridr┼żana, Politi─Źka akademija HNS-a