ÔÇ×Opozicija mora biti ┼żestoka i beskompromisna, a lokalna organizacija uvijek prepoznatljivaÔÇť

tribiina istra politika webPore─Ź, 2. o┼żujka 2016. ÔÇô ÔÇ×Opozicija mora biti ┼żestoka i beskompromisna, a lokalna organizacija vidljiva i prepoznatljiva pa makar i s jednim vije─çnikom", istaknuli su ─Źlanovi Predsjedni┼ítva HNS-a Boris Bla┼żekovi─ç i Igor Kolman na tribini u Pore─Źu pod nazivom ÔÇ×Prakti─Źna politika na lokalnoj razini".

Bla┼żekovi─ç je u svom izlaganju govorio o radu stranke, va┼żnosti organizacije, liberalnoj politici, kao i o pripremama HNS-a za nadolaze─çe lokalne izbore.

ÔÇ×Bez dolaska na vlast stranka jako te┼íko mo┼że realizirati svoje projekte, ali to ne zna─Źi da se time umanjuje zna─Źaj organizacije. Dapa─Źe, organizacija je va┼żna, ona se mora razvijati i mo┼że ─Źak i s jednim vije─çnikom biti prepoznatljiva", istaknuo je Bla┼żekovi─ç.

Kolman je kazao kako se organizacija politi─Źki i komunikacijski mora usredoto─Źiti na va┼żne lokalne teme te racionalno iskoristiti sve resurse koji su na raspolaganju te kroz njih ponuditi i konkretna rje┼íenja. U komunikacijskom smislu to bi ozna─Źavalo odre─Ĺeni broj tematika koje bi se trebale komunicirati i vi┼íe puta, ali racionalno. Govore─çi o pripremama za lokalne izbore glasnogovornik HNS-a kazao je kako je u ┼żupanijskoj organizaciji va┼żno odrediti to─Źke koje mogu polu─Źiti i posti─çi dobar rezultat. Nadalje, poru─Źio je kako je HNS uvijek bio ponosan na ─Źinjenicu da radi ozbiljne projekte i da su ┼żupanije i gradovi koje vode HNS-ovci u vrhu prema svim pokazateljima.

ÔÇ×HNS je uvijek zastupao i zastupat ─çe politiku individualnih sloboda i dostojanstva svih ljudi bez obzira na njihovo opredjeljenje. Na┼żalost, s ovom novom Vladom ─Źini se da ─çe i te vrijednosti biti ugro┼żene. Mi smo trenutno ┼żestoka i beskompromisna opozicija ", zaklju─Źio je Kolman.

Prije tribine odr┼żana je i konferencija za medije gdje su istarski HNS-ovci ukazali kako gradovi Istarske ┼żupanije mogu postati novi pokreta─Źi razvoja starogradskih jezgri, a podr┼íku prijedlogu istarskog HNS-a pru┼żili su i Bla┼żekovi─ç i Kolman.

ÔÇ×Prihodom od prodaje gradskih poslovnih prostora, uz raspolo┼żiv novac iz europskih fondova, istarski gradovi mogu postati novi pokreta─Źi razvoja starogradskih jezgri te tako podi─çi cijelu destinaciju i osigurati turizam 365 dana u godini", poru─Źio je s konferencije u Pore─Źu predsjednik HNS-a Istarske ┼żupanije Zvonko Liovi─ç. Svjesni ─Źinjenice da su gradovi i op─çine Istarske ┼żupanije u posjedu velikog broja nekretnina, konkretno poslovnih prostora, koje uspje┼íno ili manje uspje┼íno iznajmljuju gra─Ĺanima, u istarskom HNS-u odlu─Źili su pokrenuti javnu raspravu izno┼íenjem konkretnih prijedloga.

ÔÇ×Na┼żalost, ve─çina gradova i op─çina pod izlikom gradske srebrnine pojedine poslovne prostore u starogradskim jezgrama nije spremna prodati, ve─ç ih isklju─Źivo daje u zakup i to na du┼żi period, pa ─Źak du┼że i od 40 godina. U HNS-u smatramo da to dugoro─Źno za gradove i op─çine ne donosi ni┼íta dobro i ne omogu─çava odr┼żivi razvoj. Gradovi i op─çine ne iskori┼ítavaju vrijednost nekretnine u punom potencijalu, a s druge strane suzdr┼żavaju one koji su u zakupu da u njih investiraju", istaknuo je Liovi─ç.

ÔÇ×Smatramo da bi za postoje─çe poslovne prostore koje gradovi i op─çine daju u zakup na du┼że od 15 godina trebalo omogu─çiti prodaju, naravno po tr┼żi┼ínim cijenama i s jednom bitnom napomenom - da prihodi od prodaje takve imovine budu isklju─Źivo namjenski i utro┼íe se u kupnju drugih nekretnina u gradu i u op─çini", objasnio je.
HNS-ov prijedlog sti┼że kao poticaj revitalizaciji tzv. 'crnih rupa' u gradovima, koji, ako ┼żele razvijati turizam s ─Źetiri ili pet zvjezdica, moraju biti vrhunski ure─Ĺeni. U tu svrhu Hrvatskoj je godi┼ínje na raspolaganju 30 milijuna eura iz Europske unije, kroz program Integrirana teritorijalna ulaganja (2014. - 2020.), kojemu je cilj ja─Źanje uloge gradova kao pokreta─Źa gospodarskog razvoja.

Tribina se odr┼żala u organizaciji HNS-ove istarske ┼żupanijske organizacije, podru┼żnice HNS-a Pore─Ź i Politi─Źke akademije HNS-a.

┬ę 2012., Sva prava pridr┼żana, Politi─Źka akademija HNS-a