Akademija i MEC poma┼żu u podizanju svijesti o va┼żnosti socijalne inkluzije

wheelday webZagreb, 18. travnja 2017. - U sklopu Wheelday projekta u Be─Źu je od 9. do 14. travnja odr┼żana razmjena mladih pod nazivom ÔÇ×Youth exchange 'Wheelday ÔÇô keep moving!'" u kojoj je sudjelovalo 18 mladih iz Austrije i Hrvatske. Razmjena je rezultat suradnje Instituta za okoli┼í, mir i razvoj (IUFE - Institut f├╝r Umwelt, Friede und Entwicklung) i IEC-a (International Educational Center) te Politi─Źke akademije HNS-a. Susret je sufinanciran iz sredstava programa Erasmus+ i zaklade Erste.

Tema razmjene bila je socijalna inkluzija osoba s invaliditetom. Cilj susreta bio je da se kroz teorijske i iskustvene radionice dobije novi uvid u prepreke s kojima se susreću osobe s invaliditetom, kao i koja je uloga društva u stvaranju i otklanjanju tih prepreka te da se otkrije prostor za vlastito djelovanje kako bi se unaprijedila inkluzija osoba s invaliditetom u društvo.

Sudionici su imali priliku sudjelovati u radionicama na temu dru┼ítvenog i medicinskog modela invaliditeta, jezika i terminologije vezane uz invaliditet, problemati─Źnog kori┼ítenja rije─Źi ÔÇ×inspirativno" u kontekstu invaliditeta te dinamike privilegiranosti i potla─Źenosti u dru┼ítvu kao ┼íireg konteksta borbe za inkluziju. Tako─Ĺer, dobiven je kratak uvid u funkcioniranje osoba s disleksijom, osoba o┼íte─çena vida te osoba koje koriste invalidska kolica kroz iskustvene radionice u obliku prilago─Ĺenog obilaska ┼Żidovskog muzeja, ve─Źere pod povezima, radionice pisanja Brailleovog pisma i sl. Stekla su se osnovna znanja o znakovnom jeziku i kulturi osoba o┼íte─çena sluha. Kroz grupne diskusije bilo je mogu─çe razmijeniti hrvatska i austrijska iskustva u podru─Źuju inkluzije te raspraviti o sli─Źnostima i razlikama kako bi obje strane mogle u─Źiti na me─Ĺusobnim primjerima.

Tako─Ĺer, sudionici su posjetili austrijski parlament i organizaciju ÔÇ×Licht f├╝r die Welt" kako bi saznali vi┼íe o njihovom radu kroz vo─Ĺene ture i prezentacije. Kao govornici gostovali su i parlamentarni zastupnik Franz-Joseph Huainigg te paraolimpijac Nico Langmann, i sami osobe s invaliditetom. Huainigg i Langmann su podijelili svoja iskustva i odgovarali na pitanja sudionika.

Na kraju razmjene prezentirani su i dojmovi sudionika, a iz njihovih se prezentacija moglo i┼í─Źitati da su tijekom susreta stekli nova znanja i vje┼ítine koje ─çe mo─çi primijeniti u svojem privatnom i profesionalnom djelovanju kao trenutno zaposleni ili budu─çi stru─Źnjaci u podru─Źju pred┼íkolskog ili ┼íkolskog odgoja, politologije, ekonomije itd.

Ovim putem zahvaljujemo se predsjednici Interesnog odbora za obrazovanje Gradske organizacije Grada Zagreba Sanji Horvati─ç koja je Akademiji i MEC-u pomogla svojim iskustvom i savjetima. Tako─Ĺer, zahvaljujemo Svei Ku─Źini─ç, studentici na Edukacijskom rehabilitacijskom fakultetu koja je bila glavna moderatorica radionica i voditeljica hrvatske grupe.

┬ę 2012., Sva prava pridr┼żana, Politi─Źka akademija HNS-a