Hrvoje Ko┼í─çec na konferenciji ÔÇ×EUROPEAN WEEK OF REGIONS & CITIESÔÇť

Hrvac EWRCBruxelles, 10. listopada 2018. - Hrvoje Ko┼í─çec, gradona─Źelnik Grada Sveti Ivan Zelina sudjeluje na konferenciji ÔÇ×EUROPEAN WEEK OF REGIONS & CITIES" koja se u Bruxellesu odr┼żava od 8. do 11. listopada.

Tijekom svog boravka sudionici liberalnih stranaka iz Hrvatske (HNS, HSLS, Pametno i GLAS) i Srbije posjetili su ured ALDE grupe. Tamo su se sastali sa . Philip Hansenom, voditeljem politi─Źkog odjela ALDE grupe. Razmijenjena su iskustva te je istaknuta va┼żnost liberalne opcije u rastu─çem okru┼żenju nacionalizma i populizma kako u Europi, tako i u Hrvatskoj i Srbiji. Zatim je uslijedio je sastanak u sjedi┼ítu Committee of the regions, gdje je zamjenica glavnog tajnika ALDE Grupe u Europskom odboru regija Johanna Lindblom upoznala sudionike sa zna─Źajem sudjelovanja predstavnika regija ─Źlanica EU u pripremi i dono┼íenju odluka te o aktualnim aktivnostima odbora.

Posebno su istaknute dvije teme. Prva je EU direktiva o plastici, gdje su jedinice lokalne samouprave na lokalnoj razini suo─Źene sa problemom odlaganja plastike koja se ne mo┼że reciklirati. Problem je na nivou cijele EU jer tro┼íkovi zbrinjavanja rastu, pa se name─çe potreba ograni─Źenja upotrebe takvih proizvoda. Druga va┼żna tema je globalno zatopljenje, gdje je sve ve─çi fokus na lokalnoj razini, obzirom da je globalni dogovor te┼íko posti─çi radi opstrukcije pojedinih zemalja kao ┼íto su npr. Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave.

Ko┼í─çec je sudjelovao i na otvorenju konferencije ÔÇ×EUROPEAN WEEK OF REGIONS & CITIES" te panel diskusiji. Panelisti su bili predsjednik europske komisije Jean-Claude Juncker, potpredsjednik europskog parlamenta Pavel Telicka, predsjednik europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertz i europska povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu.

Gospodin Juncker istaknuo je va┼żnost novih politika za razdoblje 2021./2027. Ekonomska i socijalna kohezija treba u budu─çnosti biti u fokusu te ju treba modernizirati i pojednostaviti jer je trenutno previ┼íe administrativnih granica. Potrebno je osigurati vi┼íe novca za mlade, koheziju i investicije. Budu─çnost EU su mladi, regije i gradovi. Gospodin Telicka uvjeren je da 75 do 85% EU sustava funkcionira dobro, no da ne treba bje┼żati od problema ve─ç treba razgovarati o novim idejama i rje┼íenjima. Me─Ĺutim, za to su potrebni i mladi ljudi kojih trenutno nedostaje. Klju─Źno je pitanje za┼íto se mladi ne kandidiraju, za┼íto ih nema u odboru regija i gradova. EU treba razvoj i EU mo┼że i mora bolje, ali EU ne mo┼że rije┼íiti sve probleme ve─ç svaka ─Źlanica mora rje┼íavati svoju problematiku, a ne samo politizirati. Da treba djelovati svaki dan sla┼że se i Lambertz, no EU se ne treba baviti ba┼í svakim pojedina─Źnim problemom, ve─ç gledati ┼íto je bitno za daljnji razvoj EU i svake njezine ─Źlanice. Europska povjerenica za regionalnu politiku Cretu pohvalila je lokalne zajednice koje rje┼íavaju probleme, kao ┼íto je bila situacija sa migrantima, kao i napore da se osigura povratak stanovni┼ítva svojim domovima. Tako─Ĺer je naglasila va┼żnost edukacije mladih kroz programe razmjene studenata, Erasmus program i brojne sli─Źne projekte.

Zajedni─Źki je zaklju─Źak da posla ima puno i da treba provoditi konkretne mjere, dok populizam treba smanjiti na najmanju mogu─çu mjeru jer ne garantira nikakvu budu─çnost.

Ko┼í─çecovo sudjelovanje na konferenciji omogu─çila je zaklada Friedrich Naumann za slobodu putem Politi─Źke akademije HNS-a.

┬ę 2012., Sva prava pridr┼żana, Politi─Źka akademija HNS-a