Predstavljena publikacija ÔÇ×Freedom barometerÔÇť

barometer webZagreb, 31. listopada 2013. - Njema─Źka liberalna zaklada Friedrich Naumann u suradnji s 5. odjelom Politi─Źke akademije HNS-a (Odjelom za javnost) predstavila je publikaciju Freedom barometer, koja donosi usporednu analizu stanja politi─Źkih i ekonomskih sloboda na podru─Źju Zapadnog Balkana.


Direktor projekta Zaklade Friedrich Naumann Charles du Vinage poru─Źio je kako je svjestan ─Źinjenice da je naziv Zapadni Balkan proizvoljan i da se Hrvatska ne osje─ça njegovim dijelom, ali se radi o zemljama koje imaju zajedni─Źku pro┼ílost i u odre─Ĺenoj mjeri mogu biti usporedive. Tako─Ĺer, poru─Źio je kako Hrvatska prednja─Źi u tri podru─Źja koja barometar promatra ÔÇô politi─Źkim i ekonomskim slobodama i vladavini prava.

ÔÇ×Barometar je va┼żan i koristan aparat za razvoj dru┼ítva i ja─Źanje liberalno-demokratskih vrednota u hrvatskom dru┼ítvu", poru─Źio je koordinator 5. odjela Akademije i politi─Źki analiti─Źar Davor Gjenero.

ÔÇ×Slabljenje liberalno-demokratske opcije u Hrvatskoj bilo bi fatalno za dru┼ítveni razvoj u na┼íoj zemlji. Gledaju─çi razvoj politi─Źkih procesa u Hrvatskoj od trenutka potpisivanja Pristupnog ugovora do hrvatskog pristupanja Europskoj uniji jasno vidimo dru┼ítvene regresije, prije svega u onim podru─Źjima koja su za liberalne demokrate izrazito va┼żna. Ta regresija bi bez utjecaja sna┼żnih parlamentarnih liberalno-demokratskih stranaka bila kudikamo gora", istaknuo je Gjenero.

Me─Ĺunarodni tajnik Liberalno demokratske partije Du┼ían Gamser, koji je istra┼żivao podru─Źje vladavine prava, upozorio je na prisutnost korupcije kao jednog od najopasnijih oblika dru┼ítvene patologije. Ustvrdio je kako u Hrvatskoj svjedo─Źimo ÔÇ×ra─Ĺanju ne─Źega ┼íto se mo┼że nazvati nezavisnim sudstvom".

ÔÇ×Hrvatska bilje┼żi napredak u rodnoj ravnopravnosti, pravima sindikata, pravu na rad i ┼ítrajk. S druge strane ima probleme u podru─Źju manjinskih prava", kazao je Gamser.

ÔÇ×Na─Źelno, sve su zemlje dobile pozitivnu ocjenu u provedbi po┼ítenih izbora, s malom zadr┼íkom u pogledu Albanije. Ipak jo┼í se uvijek suo─Źavamo s kupovinom glasova i raznim manipulacijama gra─Ĺanima", istaknuo je regionalni koordinator Zaklade Du┼ían Dini─ç, a napomenuo je kako je Hrvatska i po kvaliteti izvje┼ítavanja medija daleko ispred svih u istra┼żivanju.

ÔÇ×Mediji su djelomi─Źno slobodni, mu─Źe ih pitanje financiranja, cenzura i nejasne vlasni─Źke strukture, zakonodavstvo, prijetnje novinarima, a dosta je rasprostranjen i govor mr┼żnje", zaklju─Źio je Dini─ç.

ÔÇ×Po pitanju ekonomskih sloboda najgora situacija je u domeni vladavine prava, a bez toga nema ni slobodnog tr┼żi┼íta, ni slobodnog dru┼ítva. Hrvatska je na vrhu te lige", poru─Źio je dipl. oec. iz Cluba von Neumann Pavle Mihajlovi─ç. Kao problem istaknuo je visoko oporezivanje dohodaka u Hrvatskoj, koje je jedno od najve─çih u Europi. Ukazao je na va┼żnost monetarne slobode i va┼żnost stabilnog te─Źaja i doma─çe valute.

┬ę 2012., Sva prava pridr┼żana, Politi─Źka akademija HNS-a