Treba nam jedinstveno izborno zakonodavstvo

Zagreb, 6. travnja – Na okruglom stolu Savjeta 5. odjela Političke akademije HNS-a naslovljenom „Prava nacionalnih manjina", zaključeno je kako bi se u Republici Hrvatskoj trebalo usvojiti jedinstveno izborno zakonodavstvo. Okruglom stolu je prethodilo predstavljanje Savjeta 5. odjela Političke akademije HNS-a koji koordinira Gavor Gjenero, a članice i članovi su prof.dr.sc. Vesna Pusić, prof.dr.sc. Andrea Zlatar Violić, Slavko Goldstein, prof.dr.sc. Zdravko Petak, prof.dr.sc. Darko Polšek te prof.dr.sc. Siniša Rodin.

Govornici na okruglom stolu bili su politički analitičar Davor Gjenero, Antonija Petričušić s katedre sociologije Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Tena Šimonović Einwalter iz Ureda pučkog pravobranitelja. Šimonović Einwalter predstavila je postojeći institucionalni i zakonodavni okvir zaštite manjinskih prava u Hrvatskoj te aktivnosti i iskustva Ureda pučkog pravobranitelja.

 

Antonija Petričušić osvrnula se na pitanje manjinskih prava u kontekstu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Primjetila je da se stanje po tome pitanju poboljšavalo kako su pregovori tekli. EU nema nadležnost u starim članicama što se tiče pitanja nacionalnih manjina, no u procesu pridruživanja sve potencijalne članice podložne su nadzoru rješavanja toga pitanja.

Davor Gjenero u svojem je izlaganju identificirao 3 stupa manjinske zaštite, parlamentarnu zastupljenost, pravo na razmjernu zastupljenost u tijelima u jedinicama lokalne samouprave te pravo na manjisnku samoupravu. Upozorio je na problem nepostojanja jedinstvenog izbornog zakonodavstva koje bi nacionalne manjine vjerojatno potaknuo na sudjelovanje u sva 3 stupa. Sadašnju situaciju je opisao kao „izbor između asimilacije i isključivanja".

U raspravi nakon izlaganja neki od sudionika opisali su slučajeve u kojima su bili diskriminirani i u kojima su morali povesti svoju, gotovo u pravilu, dugogodišnju borbu za ostvarivanje svojih prava.

© 2012., Sva prava pridržana, Politička akademija HNS-a