Pred Europom su veliki izazovi i odgovorne politike o njima moraju raspravljati

EU webZagreb, 20. prosinca 2016. godine ÔÇô ÔÇ×Sve politi─Źke opcije, neke s vi┼íe, neke s manje energije, ┼żelje i volje, moraju si dati truda pojasniti hrvatskim gra─Ĺanima koje su sve prednosti i ┼íanse ─Źlanstva u Europskoj uniji i koje rizike nosi ostanak izvan ili izlazak iz Europske unije. Odgovornost politi─Źara nisu samo dnevna politika i izlazak na izbore, odgovornost politike je staviti najozbiljnije mogu─çe teme, koje se najdrasti─Źnije mogu reflektirati na nas i na na┼íu budu─çnost, u raspravu", poru─Źio je predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak na okruglom stolu koji je u Ku─çi Europe organizirala Politi─Źka akademija HNS-a.

Govore─çi o izazovima pred kojima se na┼íla Europska unija, poput Brexita, krize identiteta, pitanja izbjeglica, koje je dodatno naglasilo unutarnje razlike zemalja EU, te pitanja razdiobe ovlasti, Vrdoljak je podsjetio na temeljne vrijednosti EU i razlog njenog nastanka, a to je da se Europi vi┼íe nikada ne dogodi rat. ÔÇ×Vi┼íe svijesti o me─Ĺusobnoj ovisnosti zemalja EU, vi┼íe samopouzdanja i vi┼íe vjerovanja u Europu omogu─çit ─çe nam da uz mnoga promi┼íljanja i zdrav razum iznova osmislimo Europsku uniju i stvorimo gra─Ĺanima siguran okvir za daljnji dru┼ítveni poredak", kazao je Vrdoljak.

Krize s kojima se EU suo─Źava zastupnik HNS-a i ALDE grupe u Europskom parlamentu Jozo Rado┼í vidi kao poticaj da se ide naprijed. ÔÇ×Europska unija ima temeljne pote┼íko─çe oko vanjsko-politi─Źke, sigurnosne i obrambene integracije, zbog ─Źega se postavlja pitanje ho─çe li najte┼żi izazovi s kojima se Europa danas suo─Źava biti dovoljni da se napravi bitan iskorak. Temeljna ograni─Źenja europske sigurnosne i obrambene politike su nejedinstvo i nesinkroniziranost nacionalnih ciljeva i politika", upozorio je Rado┼í. Kao dodatnu slabost naveo je ─Źinjenicu da EU nema mogu─çnost upotrijebiti svoje snage mimo odluka Vije─ça sigurnosti, ─Źija je rekonstrukcija nu┼żna kako bi mogla intervenirati, a i nije taj profil sile da intervenira izvan svog prostora, dok SAD ima tu snagu.

Voditelj Politi─Źke akademije HNS-a Boris Bla┼żekovi─ç podsjetio je da HNS od svog osnutka promi─Źe europske vrijednosti. ÔÇ×Izazovi s kojima se suo─Źava EU su ogromni. Prirodno je i potrebno da HNS kao stranka koja se od svog osnutka zala┼że za europske integracije promi┼ílja i organizira ovakav okrugli stol u ┼żelji da i sama sebi, a i s javno┼í─çu rasvijetli brojne izazove, kako bismo se s njima suo─Źili ┼íto svjesnije, s mogu─çim rje┼íenjima ili bez njih", rekao je Bla┼żekovi─ç.

Dekan Veleu─Źili┼íta Vern Vlatko Cvrtila osvrnuo se na europsku sigurnosnu politiku u svjetlu posljednjeg napada u Berlinu. ÔÇ×Terorizam je visok prioritet s kojim se ne bori samo u sigurnosnom, nego i na drugim podru─Źjima, poput obrazovanja i socijalnog djelovanja, od deradikalizacije do integracije", istaknuo je Cvrtila. Iako je EU u─Źinila dosta na objedinjavanju kapaciteta i uvo─Ĺenju odre─Ĺenih instrumenata u okviru sigurnosne politike, to, smatra Cvrtila ne─çe sprije─Źiti napade. ÔÇ×Europa ─Źuva svoje vrijednosti otvorenog, tolerantnog, solidarnog dru┼ítva, a upravo to dru┼ítvo najvi┼íe strada u takvom ambijentu, tako da je to jedan izazov s kojim ─çemo se, na┼żalost, suo─Źavati u budu─çnosti i taj tip politi─Źkog nasilja, na┼żalost, ne─çe tako skoro nestati", zaklju─Źio je.

Na okruglom stolu sudjelovao je i voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije An─Ĺelko Milardovi─ç koji je govorio o promjenama u modernom svijetu i utjecaju na EU te prodekan Visoke ┼íkole me─Ĺunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskj├Âd Goran Bandov, koji je govorio o Europskoj uniji i izbjegli─Źkoj krizi.

┬ę 2012., Sva prava pridr┼żana, Politi─Źka akademija HNS-a