Statut

Na temelju ─Źlanka 10. Zakona o politi─Źkim strankama (Narodne novine br. 76/93., 111/96., 164/98. i 36/01.), 11. Sabor Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata usvojio je, na zasjedanju odr┼żanom 17. o┼żujka 2012. godine, izmjene i dopune Statuta HNS-a te nakon ugradnje istih (pro─Źi┼í─çeni tekst) stupa na snagu ovaj

STATUT

HRVATSKE NARODNE STRANKE - LIBERALNIH DEMOKRATA

 

 

I. TEMELJNE ODREDBE

 

─îlanak 1.
(1) Hrvatska narodna stranka ÔÇô liberalni demokrati je politi─Źka stranka.
(2) Puni naziv stranke jest Hrvatska narodna stranka ÔÇô liberalni demokrati.
(3) Skra─çeni naziv stranke je HNS.
(4) Sjedište HNS-a je u Zagrebu.

 

─îlanak 2.
(1) HNS je pravna osoba, upisana u registar politi─Źkih stranaka koji se vodi pri nadle┼żnom tijelu Republike Hrvatske, ima svoj ┼żirora─Źun i devizni ra─Źun, a u pravnom prometu s tre─çima za preuzete obveze odgovara svojim sredstvima, odnosno imovinom.
(2) HNS predstavlja i zastupa njezin predsjednik (predsjednica). Predsjednik (predsjednica) mo┼że, u skladu s ovim Statutom, ovlastiti i druge osobe da predstavljaju i zastupaju HNS.

 

─îlanak 3.
(1) HNS djeluje na podru─Źju Republike Hrvatske.
(2) HNS djeluje i u inozemstvu, u skladu sa zakonom, ovim Statutom, pravnim poretkom Europske unije i dr┼żave u kojoj djeluje.
(3) HNS mo┼że osnovati ili se udru┼żiti u doma─çe i me─Ĺunarodne asocijacije, udruge ili organizacije koje zastupaju liberalno-demokratska na─Źela, u skladu s ovim Statutom i odlukama nadle┼żnih tijela HNS-a.

 

─îlanak 4.
(1) HNS ima svoj pe─Źat, znak i zastavu.
(2) Pe─Źat HNS-a okruglog je oblika, promjera 30 mm, s tekstom ┬źHRVATSKA NARODNA STRANKA ÔÇô LIBERALNI DEMOKRATI┬╗, koji prati rub pe─Źata. U sredini pe─Źata nalazi se znak HNS-a.
(3) Pe─Źate imaju i ustrojstveni oblici HNS-a. Pe─Źat ustrojstvenog oblika istovjetan je pe─Źatu HNS-a, s time ┼íto u drugom redu teksta stoji naziv ustrojstvenog oblika.
(4) Znak HNS-a kvadratnog je oblika i sastoji se od bijelih, spojenih slova H, N i S, koja kvadrat dijele u gornje crveno i donje modro polje.
(5) Zastava HNS-a je trobojna, od gornjega crvenog, srednjega bijelog koje je valovito oblikovano i donjega modrog polja, ukupnih dimenzija 200 x 100 cm.
(6) Znak i zastava HNS-a mogu biti i druga─Źijih dimenzija, kada se koriste u promid┼żbene svrhe, o ─Źemu odlu─Źuje Predsjedni┼ítvo HNS-a.

┬ę 2012., Sva prava pridr┼żana, Politi─Źka akademija HNS-a