O ekonomskoj i monetarnoj uniji

kotarski 21 1 2016Zagreb, 22. sije─Źnja 2016. - U okviru studija MEC-a i Akademije pod nazivom ÔÇ×Upravljanje u institucijama dr┼żave" odr┼żana su prva predavanja u sklopu kolegija Politi─Źka ekonomija EU, koja je odr┼żao Kristijan Kotarski s Fakulteta politi─Źkih znanosti u Zagrebu.

Kotarski je predavanje zapo─Źeo obja┼ínjavanjem pojma ekonomske i monetarne unije te osnovnih silnica koje su potaknule proces integracije, a rezultat kojeg je Europska unija kakvu danas poznajemo. Kroz pojam trileme otvorene ekonomije, profesor je objasnio ┼íto je stvaranje monetarne unije u praksi zna─Źilo za dr┼żave ─Źlanice koje su morale prihvatiti fiksiranje te─Źaja i odustajanje od autonomne monetarne politike.

Nadalje, profesor je analizirao ─Źimbenike koji odre─Ĺuju uspje┼ínost ekonomske i monetarne unije. Nagla┼íeno je da, unato─Ź recentnom institucionalnom razvoju, Europskoj uniji i dalje nedostaje niz mehanizama, uklju─Źuju─çi zajedni─Źku fiskalnu politiku, koji bi osigurali da ekonomska i monetarna unija funkcionira na optimalna na─Źin.

Sljedeći tjedan polaznici će slušati o ulozi Europske središnje banke.

┬ę 2012., Sva prava pridr┼żana, Politi─Źka akademija HNS-a