Akademija izdala ÔÇ×Mali priru─Źnik za EU izboreÔÇť

EU prirucnik webZagreb, 7. svibnja 2014. ÔÇô ┼áesti odjel Politi─Źke akademije HNS-a, Odjel izdava┼ítva, izdao je svoj drugi po redu priru─Źnik. Nakon publikacije ÔÇ×Prora─Źun ÔÇô primjeri iz prakse", odlu─Źili smo se za izdavanje ┼ítiva ÔÇ×Mali priru─Źnik za EU izbore".


Priru─Źnik sadr┼żava informacije o europskom politi─Źkom sustavu, liberalima u Europskoj komisiji, Vije─çu EU i Europskom vije─çu, kao i mnoge druge informacije o liberalnim idejama u Europskoj uniji koje zastupa Europska liberalna stranka ALDE. Najva┼żnijim ipak smatramo obja┼ínjenja kako se provode izbori za Europski parlament, kako se kandidira i bira te na koji na─Źin se daje va┼żan preferencijalni glas.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju svake pete godine biramo zastupnike u Europski parlament. Izbori za Europski parlament su izuzetno va┼żni, a HNS kao liberalna stranka svakako treba imati svog zastupnika u Europskom parlamentu. Vrijednost ideja i liberalnih poruka, na ─Źijim temeljima po─Źivaju sve politike HNS-a, va┼żne su i za EU, ali u ovom trenutku va┼żnije su za Hrvatsku.

HNS je od samog svog osnutka bio i ostao stranka koja se zbog svih vrijednosti koje krase zemlje tzv. ÔÇ×Zapadne demokracije", najsna┼żnije zalagala za ulazak Hrvatske u EU i NATO. Napori i aktivnosti svih ─Źlanova HNS-a zaslu┼żuju biti nagra─Ĺeni zastupnikom u EU parlamentu.

Ovim putem zahvaljujemo lektorici Marijani Milinovi─ç i grafi─Źkom uredniku Antunu Jankovi─çu. Na kraju neizmjerno hvala Sredi┼ínjem uredu HNS-a bez kojeg sve ne bi bilo realizirano.

Vjerujemo da ─çe vam ova knji┼żica pomo─çi pribli┼żiti Europu te zavr┼íavamo citatom predsjednice HNS-a Vesne Pusi─ç.

ÔÇ×Za┼íto je Europa na┼ía Europa? Za┼íto je Europa zna─Źajna na svim razinama? Individualno, za svakoga od nas, zna─Źajna je jer je dio na┼íeg identiteta. Nije to cijeli na┼í identitet, ali mi jesmo i Europljani. I za svakoga od nas, razumijevaju─çi svoju vlastitu obitelj, svoju vlastitu genezu, sebe samoga, prostor koji svatko od nas osje─ça kao prostor svoje slobode, slobodnog kretanja, jest prostor Europe! Naravno, mo┼żemo biti gra─Ĺani svijeta, mo┼żemo se osje─çati ugodno u svim dijelovima svijeta, ali da bismo se osje─çali ugodno u svim dijelovima svijeta, moramo znati odakle smo. A mi, osim ┼íto smo iz Hrvatske, smo i iz Europe. Na individualnoj razini svakoga od nas ta Europa zna─Źi jednu specifi─Źnu vrstu civilizacije, pa i jednu specifi─Źnu vrstu civiliziranosti koju dijelimo."

Va┼ía Politi─Źka akademija

┬ę 2012., Sva prava pridr┼żana, Politi─Źka akademija HNS-a