Politi─Źka akademija HNS-a u 20. izdanju HNS-ovog vjesnika

vjesnik 20 webZagreb, 23. prosinca 2014. ÔÇô I u svojoj jubilarnoj, desetoj akademskoj godini HNS-ova Akademija nudi bogat program rada te se u okviru svih njenih odjela o─Źekuje naporan rad pun inovacija i kreativnosti s ciljem ┼íto bolje edukacije polaznika za nadolaze─çe parlamentarne izbore.

ÔÇ×HNS putem seminara i edukacija svoje Akademije ula┼że u sebe i svoju budu─çnost, ula┼że u ljude, u svoje polaznike i ─Źlanove. HNS obrazovanje smatra najva┼żnijim, jer je ono najve─çi kapital koji pojedinac mo┼że ste─çi i kapital koji mu nitko ne mo┼że oduzeti. U takvom kapitalu obrazovanja i znanja le┼że i ve─çe mogu─çnosti", poru─Źio je na po─Źetku nove akademske godine Politi─Źke akademije HNS-a njen voditelj, saborski zastupnik Boris Bla┼żekovi─ç.

Kako ispravno i s oprezom upravljati novcem poreznih obveznika?
Princip dodatnog obrazovanja u 1. Odjelu Politi─Źke akademije HNS-a za izabrane predstavnike u JL(R)S jest taj da najmanje dva nastavnika dolaze na seminar u Zagreb, a nakon toga su isti obavezni u ┼íto kra─çem roku prenijeti ste─Źena znanja svojim kolegama u izvr┼ínoj i predstavni─Źkoj vlasti na terenu. Program za izabrane predstavnike u JL(R)S jedan je od najva┼żnijih i ima direktnu svrhu dodatno obrazovati i ohrabriti HNS-ovce u opreznom i ispravnom na─Źinu tro┼íenja poreznog novca svojih sugra─Ĺana. U okviru ovog odjela u prvoj polovici akademske godine bilo je govora o va┼żnosti projekata i prora─Źunu u jedinicama lokalne samouprave, kao i tehnikama preno┼íenja znanja za nastavnike /trenere/ Akademije u ┼żupanijskim organizacijama. Posljednji seminar u 2014. godini odr┼żala je predsjednica HNS-a Vesna Pusi─ç na temu ÔÇ×Program i rad stranke do parlamentarnih izbora 2015. godine na lokalnoj razini". Do kraja akademske godine sve ─çe teme biti vezane uz nadolaze─çe parlamentarne izbore, od strate┼íkog politi─Źkog planiranja i politi─Źkog marketinga za parlamentarne izbore do tehnika priprema izbornih sto┼żera, novih medija te unutarnje organizacije PR-a.

Neposredna komunikacija s gra─Ĺanima i kako koristiti EU fondove?
U okviru 2. Odjela za dodatno obrazovanje iz op─çe politike diljem HNS-ovih ┼żupanijskih organizacija provode se javne tribine o liberalizmu i polo┼żaju HNS-a u Hrvatskoj. Tako─Ĺer, ve─ç tri godine saborski zastupnik i voditelj Akademije Boris Bla┼żekovi─ç jednom mjese─Źno razgovara s gra─Ĺanima Zagreba i Siska. Va┼żno je slu┼íanje i razumijevanje njihovih svakodnevnih problema te tra┼żenje odgovora na njihove upite. Ovakvim na─Źinom dodatno se oja─Źava neposredna komunikacija s gra─Ĺanima i konkretno im se poma┼że u rje┼íavanju postoje─çih problema. Gra─Ĺani su tako uvijek informirani, a neposredna komunikacija s njima temelj je zajedni─Źkog iniciranja tema i prijedloga javnih rasprava. Ove akademske godine kre─çe se i s javnim tribinama o kori┼ítenju fondova EU u jedinicama lokalne samouprave koje ─çe u ┼żupanijskim organizacijama odr┼żavati pomo─çnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Maru┼íi─ç i predsjednica LYMEC-a Vedrana Guji─ç. I ove godine saborski zastupnici HNS-a posje─çivat ─çe sjedi┼íta ┼żupanijskih organizacija i moderirati javne tribine, tribine za ─Źlanove HNS-a, seminare, kao i okrugle stolove na teme iz svojih resora.

Regionalno ja─Źanje stranke
Odjel za organizacijsko ja─Źanje stranke (3. Odjel) nastavlja organizirati posjete HNS-ovih du┼żnosnika u JL(R)S, predsjednika podru┼żnica iz ┼żupanijskih organizacija i ┼żupanijskih interesnih odbora ┼Żenske inicijative i Mladih Hrvatskom saboru i Akademiji. Nakon ovakvih posjeta u Akademiji se provode predavanja o radu predsjednika podru┼żnica i ulozi ┼żena u politici, koje, ovisno o populaciji, odr┼żavaju predstojnik Sredi┼ínjeg ureda HNS-a ┼Żarko Stilin i Sonja K├Ânig, predsjednica ┼Żenske inicijative HNS-a. Druga strana odjela koju vode glavni tajnik HNS-a i predstojnik Sredi┼ínjeg ureda redovito posje─çuje sjedi┼íta ┼żupanijskih organizacija, provodi sastanke u Sredi┼ínjem uredu te regionalne sastanke ja─Źanja stranke na kojima sudjeluje i predsjednica HNS-a Vesna Pusi─ç.

Me─Ĺunarodna suradnja
Odjel za posebne programe (4. Odjel) njeguje suradnju sa svojim inozemnim partnerima i organizira edukacije za ─Źlanice ┼Żenske inicijative, Mlade HNS-a, ─Źlanove Tima HNS-a i glasnogovornike te ostvaruje edukacije putem me─Ĺunarodnih programa u suradnji s Europskim liberalnim forumom, njema─Źkom liberalnom zakladom Friedrich Naumann za slobodu te Novum institutom iz Ljubljane. Posredstvom Me─Ĺunarodnog edukacijskog centra, Politi─Źka akademija HNS-a aplicirala je za pridru┼żeno ─Źlanstvo u Europskom liberalnom forumu. Na jesenskoj Op─çoj skup┼ítini ELF-a MEC /Politi─Źka akademija/ postale su pridru┼żene ─Źlanice, a aktivno ─Źlanstvo po─Źinje 1. sije─Źnja 2015. godine. MEC i Politi─Źka akademija nastavit ─çe svoju dugogodi┼ínju suradnju s Institutom Novum i ELF-om, a suradnja je ponu─Ĺena i ENoP-u koji je izrazio zainteresiranost. Predsjednik Me─Ĺunarodnog edukacijskog centra je mag. politologije Goran Nerali─ç. Tako─Ĺer, u organizaciji LIBSEEN ureda, D66, i MEC-a, ─Źija je ─Źlanica Politi─Źka akademija, u Zagrebu je 8. studenoga 2014. godine odr┼żan LIBSEEN Leaders Meeting koji je otvorila predsjednica HNS-a Vesna Pusi─ç, a koji se odr┼żao ususret ALDE kongresu u Lisabonu.

Liberalna demokracija kao povoljan okvir društvenog razvoja
Odjel za javnost Politi─Źke akademije (5. Odjel) i dalje je okrenut javnosti, kojoj poku┼íava pribli┼żiti liberalne ideje, vrijednost liberalizma i politiku HNS-a. 5. Odjel ima svoj Stru─Źni savjet koji ─Źine prof.dr.Vesna Pusi─ç, prof.dr.Andrea Zlatar Violi─ç, prof.dr.Darko Pol┼íek, prof.dr.Zdravko Petak, Slavko Goldstein i politi─Źki analiti─Źar Davor Gjenero, koji je ujedno i koordinator Odjela. Putem Odjela za javnost Akademija ─çe govoriti o liberalnoj demokraciji kao povoljnom okviru dru┼ítvenog razvoja, liberalnoj demokraciji kao odgovornosti i socijalnoj sigurnosti, o rodnoj ravnopravnosti, liberalnoj demokraciji i euroatlantizmu te mnogim drugim liberalnim temama.

Studijski program Politi─Źke akademije
U tijeku je uspostava studijskog programa Politi─Źke akademije koji bi s radom trebao po─Źeti po─Źetkom 2015. godine. Studij bi trajao tri semestra, svaki semestar sastojao bi se od osam kolegija, a svaki kolegij od oko pet predavanja. Osmi┼íljen je kao mali studij vladavine koji ─çe polaznicima omogu─çiti stjecanje ┼íirokog spektra znanja i vje┼ítina prijeko potrebnih za uspje┼íno obavljanje funkcija vlasti, odnosno, za u─Źinkovito sudjelovanje u procesu formuliranja i implementacije javnih politika. Osim klasi─Źnih predavanja i seminara, polaznicima ─çe biti ponu─Ĺen i niz dodatnih aktivnosti, poput sudjelovanja u radionicama, studijskim posjetima dr┼żavnim institucijama kao i prisustvovanje predavanjima gostuju─çih predava─Źa i prakti─Źara iz Hrvatske i svijeta. Predvi─Ĺeno je da ─çe sr┼ż studija Politi─Źke akademije, predavanja i seminare, odr┼żavati profesori s Fakulteta politi─Źkih znanosti, Filozofskog fakulteta i Pravnog fakulteta Sveu─Źili┼íta u Zagrebu, dok ─çe se za dodatne aktivnosti i radionice prona─çi stru─Źnjaci s bogatim prakti─Źnim iskustvom iz Hrvatske i inozemstva. Time ─çe studij dobiti i dodatnu dimenziju, odnosno, uz teorijska znanja, polaznici ─çe ste─çi i prakti─Źne vje┼ítine iz najboljih mogu─çih izvora.

Uskoro priru─Źnik o izborima u Hrvatskoj
Odjel izdava┼ítva (6. Odjel) u devet godina rada Akademije prikupio je vrijedne prezentacije, programe i predavanja koje zajedno s autorima redovito dora─Ĺuje i pretvara u tiskani materijal u obliku knji┼żica, ud┼żbenika i priru─Źnika. Do sada su realizirani priru─Źnici o prora─Źunu i EU izborima, a u pripremi su priru─Źnici o predsjedni─Źkim, parlamentarnim, lokalnim izborima i izborima za mjesne odbore u Republici Hrvatskoj, koji ─çe biti sa┼żeti u jednu knji┼żicu pod nazivom ÔÇ×Mali priru─Źnik za izbore u RH". Tako─Ĺer, u pripremi su i bro┼íure o javnom nastupu i politi─Źkom marketingu, kao i online LIBSEEN bilten.

Osnovan 7. Odjel Akademije
Na 12. sjednici Predsjedni┼ítva HNS-a odr┼żanoj u Tuhlju, u srpnju, odlu─Źeno je da Akademija postane bogatija za jo┼í jedan odjel, 7. Odjel, Pozivni centar HNS-a. Zadatak Pozivnog centra HNS-a je da bude u neposrednom kontaktu s ─Źlanovima i simpatizerima HNS-a te op─çom populacijom, a u bliskoj budu─çnosti bavit ─çe se i razli─Źitim ispitivanjima javnog mnijenja.

Akademija navršava deset godina postojanja
Godi┼ínje se pod kapom Akademije organizira dvije stotine ve─çih i manjih seminara te vi┼íe desetaka konferencija, okruglih stolova, predavanja i javnih tribina. Od osnutka, u aktivnostima Politi─Źke akademije HNS-a sudjelovalo je vi┼íe stotina najkvalitetnijih predava─Źa i trenera iz Hrvatske i inozemstva te vi┼íe od 15000 polaznika razli─Źitih aktivnosti. Voditelj Politi─Źke akademije HNS-a od osnutka do danas je Boris Bla┼żekovi─ç, saborski zastupnik HNS-a. Tako─Ĺer, Politi─Źka akademija HNS-a ove godine navr┼íava deset godina svoga postojanja. Deveti susreti za sve izabrane predstavnike su pro┼íle akademske godine tradicionalno okrunjeni u Termama Tuhelj. Prisjetimo se, prvi susreti odr┼żani su 2. srpnja 2006. u Topuskom, nakon ─Źega su ─Źetiri puta bili na Bjelolasici, dva puta u Svetom Martinu na Muri i dva puta u Temama Tuhelj.

Završavamo

ÔÇ×HNS je stranka koja ula┼że u sebe i svoju budu─çnost, a to se ne mo┼że u─Źiniti bez ulaganja u ljude", Vesna Pusi─ç, predsjednica HNS-a.

ÔÇ×HNS obrazovanje smatra najva┼żnijim, jer je ono najve─çi kapital koji pojedinac mo┼że ste─çi!", Boris Bla┼żekovi─ç, voditelj Akademije.

┬ę 2012., Sva prava pridr┼żana, Politi─Źka akademija HNS-a